Dé kennispartner van de digitale transformatie

Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence (AI) of te wel Kunstmatige Intelligentie (KI) is een verzamelterm voor verschillende technologieën. Deze technologieën hebben allemaal gemeen dat ze instaat zijn om te ‘leren’. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Machine Learning of Deep Learning. Omdat ze kunnen leren wordt ook wel de vergelijking gemaakt met de mens. Veel mensen denken bij AI al snel aan robots die de wereld overnemen maar eigenlijk maken we er in ons dagelijks leven al veel gebruik van. Voorbeelden van Artificial Intelligence zijn bijvoorbeeld Netflix aan de hand van kunstmatige intelligentie welke series jij leuk vindt. Maar ook jouw telefoon voorspelt doormiddel van de vele data of jij wellicht van je huis naar werk gaat en geeft alvast aan hoeveel file er staat. Kortom AI is in toenemende mate onderdeel van jouw leven.

Geschiedenis van Artificial Intelligence

Kunstmatige intelligentie is iets wat we steeds vaker horen maar het is zeker niet nieuw. In 1950 wordt de term ‘artificial intelligence’ voor het eerst gebruikt. Er wordt beschreven dat hiervan sprake is als een machine zich kan gedragen als een mens. In datzelfde jaar wordt door Alan Turing, de grondlegger van AI, de Turing test bedacht. Hierin staat dat als een computer iemand voor de gek kan houden en deze kan laten geloven dat hij een mens is, de computer intelligent moet zijn.

Voordelen van Artificial Intelligence

Er zitten vele voordelen aan AI:

– Nauwkeurigheid: AI kan zeer nauwkeurige besluiten nemen op basis van gigantische hoeveelheden data. Neem een dokter. Wanneer die een besluit moet nemen dan moet dit vaak onder druk. Daarnaast kan een dokter nooit alle beschikbare literatuur over een onderwerp tot zich nemen. AI kan in korte tijd wel alle beschikbare literatuur tot zich nemen en kan zo snel nauwkeurige besluiten nemen.

– Gemak: In de intro wordt ook al het voorbeeld aangehaald van de telefoon die met je meedenkt. Dit is een toepassingen van het meedenken met jou als persoon om je leven zo gemakkelijker te maken.

– Veiligheid: Middels AI robots kun je ook werk uit laten voeren dat voor mensen niet veilig is. Denk aan een robot die door puin kan lopen om na een aardbeving te zoeken naar overlevenden. AI maakt het in dit geval mogelijk dat die kan lopen en niet omvalt.

– Terugkerende taken: AI kan ook medewerkers het saaie en repetitieve werk uit handen nemen. Een voorbeeld hiervan is het inboeken van fysieke facturen. Voorheen moest dit allemaal met de hand en dit was tijdsintensief en foutgevoelig. Doordat AI kan ‘lezen’ (lees: het kan de verschillende tekens van elkaar onderscheiden) is het ook mogelijk om deze facturen in te scannen en dan deed de computer de rest.

Nauwkeurigheid van uitvoering
Gemak
Veiligheid voor medewerkerd
Terugkerende taken overnemen

Nadelen van Artificial Intelligence

Aan AI zitten ook nadelen. Zo is het ethische vraagstuk een belangrijke in deze. Neem het voorbeeld van een zelfrijdende auto. Stel een auto kan niet meer op tijd remmen en moet kiezen wie die aanrijdt, op welke basis kiest die dan? Moet die kiezen? Wie is er verantwoordelijk voor het ongeval? Deze vragen zijn voer voor discussie. Daarnaast is er nog een ander vraagstuk. Er wordt gezegd dat computers geen emotie hebben en dus belangeloos besluiten kunnen maken. Maar, als AI wordt geprogrammeerd komt er onbewust toch een stukje van de gedachtegang van de programmeur in het algoritme.

Wie zijn MvR Academy en School of Datascience?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven. Vanuit deze gedeelde passie is School of Data Science als partner van MvR Academy aangesloten om trainingen te geven over alles op het gebied van Data Science en Artificial Intelligence. School of Data Science is toonaangevend voor persoonlijke ontwikkeling op het gebied van de laatste ontwikkelingen op technologisch vlak.

 

Je eigen kunstmatige intelligentie bouwen?
Ga naar onze Masterclass Machine Learning

Bekijk de masterclass!
In de spotlights
Zelf kunstmatige intelligentie bouwen? Masterclass Machine Learning net iets te heftig? Kijk dan eens naar de klik klare machine learning oplossing van Azure. In onze training Azure Machine Learning Foundation leggen we er graag alles over uit of neem contact met me op voor de andere mogelijkheden.
Bekijk de training

Zij gingen je voor