Dé kennispartner van de digitale transformatie

Augmented Reality (AR)

 

Augmented Reality betekent in het Nederlands; aangevulde realiteit. Dit is een mogelijkheid om met behulp van de computer, live elementen toe te voegen aan de bestaande omgeving. Een voorbeeld hiervan zijn de reclameborden die naast de goals staan bij live voetbalwedstrijden. Omdat het gevaarlijk zou zijn om direct naast het goal borden te plaatsen, worden deze middels Augmented Reality naast de goal geplaatst. Soms zie je ook dat speler als het waren ‘door’ de borden heen lopen. De spelers zien zelf deze borden dan ook niet staan.

Inzetbaarheid van Augmented Reality

Plaats herkenning

In het geval van de borden naast de goal wil je natuurlijk niet dat het op TV lijkt of de borden ineens midden op het veld staan. Daarom maakt AR gebruik van herkenningspunten. Dit kan bijvoorbeeld een QR-code zijn of een ander object waardoor de computer de locatie kan bepalen en dus het object correct in de AR omgeving plaatst. Een andere toepassing is Google Maps. Als je bijvoorbeeld niet meer weet waar je naar toe moet dan kun je de omgeving filmen en dan zie je op je scherm een pijl met waar je naar toe moet. Dit wordt bepaald op basis van de GPS en de camera.

 

Toepassingen van Augmented Reality

Er zijn vele toepassingen op het gebied van AR, enkele voorbeelden zijn:

– Ondersteuning bij complexe taken – Stel je bent een machine aan het repareren dan kun je middels een AR bril informatie zien over de stappen die je uit moet voeren. Op deze manier kun je je handen gebruiken voor de complexe handelingen en zie je via je bril waar je op moet letten.

– Navigatie – Nieuwe auto’s worden steeds vaker uitgerust met een zogeheten heads-up display. Dit zorgt ervoor dat er gegevens in de vooruit kunnen worden getoond. Door extra gegevens over de werkelijkheid te plaatsen kun je pijlen op de weg plaatsen. Op deze manier mis je nooit meer een afslag en kun je je ogen op de weg houden.

– Onderwijs – Doormiddel van AR kun je mensen objecten laten zien waar ze omheen kunnen lopen zodat dat deze objecten echt in de ruimte aanwezig zijn. Hierdoor kun je bijvoorbeeld monteurs in opleiding een motor met alle onderdelen laten zien zonder dat je daadwerkelijk de motor in de ruimte hebt staan.

– Vermaak – Ook voor vermaak is het een leuke manier de volgende stap te maken tussen de communicatie tussen mens en machine. Denk hierbij aan de enorme hype rond het spel Pokémon GO. Met dit spel konden mensen Pokémon vangen in de echte wereld.

Wie zijn MvR Academy en VrOwl?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven. Vanuit deze gedeelde passie is VrOwl als partner van MvR Academy aangesloten om trainingen te geven over Extended Reality (XR) wat een samenvoeging van Virtual-, Augmented- en Mixed Reality is.
VrOwl gaat al 7 jaar mee in de technologie en ontwikkelingen op het gebied van XR en hebben alle kennis in huis. Van concept tot creatie inclusief de distributie van de benodigde hardware. VrOwl creëert waarde in het speelveld tussen experience, technologie en innovatie.

In de spotlights
Wat kan AR voor jullie betekenen? Wil je graag weten wat Augmented Reality voor jullie organisatie zou kunnen betekenen? Volg dan onze inspiratiesessie AR & VR! Voor alle andere vragen sta ik uiteraard graag voor je klaar.
Bekijk de inspiratiesessie

Zij gingen je voor