Dé kennispartner van de digitale transformatie

Extended Reality (XR)

De term Exentended Reality wordt gebruik als overkoepelende term voor Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en Virtual Reality (VR). Dit zijn allemaal mogelijkheden om te communiceren tussen mens en machines na muizen, toetsenborden en touchscreens. Dit klinkt allemaal heel cryptisch daarom lichten we de verschillende soorten hieronder toe.

Soorten Extended Reality

– Augmented Reality (AR) – Dit is de meest ‘simpele’ vorm van de drie. AR voegt een digitale laag over het hier-en-nu. Dus stel; je filmt met je telefoon en kijkt op je scherm. Op je telefoon scherm zie je bijvoorbeeld een auto welke niet in het echt voor je staat. Dit is mogelijk middels AR. Een applicatie die hier gebruik van maakt is het bekende Pokémon GO. AR houdt niet altijd rekening met de omgeving. Dus deze digitale auto kan bijvoorbeeld op iemand zijn voorhoofd staan.

– Mixed Reality (MR) – Deze vorm van Extended Reality gaat weer een stuk verder. Om deze techniek optimaal toe te passen kun je het beste gebruik maken van een MR-headset. Dit is een bril die je draagt waar je doorheen kunt kijken maar waar ook een scherm in zit. Je kijkt dus door je scherm, zo de echte wereld in. Middels het scherm wordt er objecten aan de echte wereld toegevoegd. Daarnaast houden deze objecten ook rekening met de echte omgeving. Dus in het geval van de auto, kun je deze met je hand verplaatsen en past die zich aan, aan de omgeving. Dus hij kan niet meer op iemand zijn voorhoofd staan maar hij staat recht op de weg, op ware grote.

– Virtual Reality (VR) – Deze term komt je wellicht wel bekend voor. VR maakt het mogelijk om je in een compleet andere wereld te begeven. Op deze manier zie je dus niet meer de echte wereld om je heen en ben je hier compleet van afgezonderd. In het voorbeeld met de auto kun je bijvoorbeeld plaatsnemen in de auto en gaan rijden, zonder dat je zelf beweegt.

Toepassingen

XR is de laatste tijd enorm in opkomst omdat het voor veel zaken gebruikt kan worden. Hieronder volgen enkele voorbeelden voor XR-toepassingen:

– Trainingen: Middels XR trainingen kun je op afstand medewerkers trainen. Dit bespaart geld doordat je een keer een XR-training ontwikkelt en niet telkens een hele training op hoeft te zetten.

–  In de zorg: Doordat XR heel realistisch kan zijn kun je dit bijvoorbeeld inzetten bij het verwerken van trauma’s. Daarnaast kun je het ook inzetten om chirurgen in opleiding te leren opereren zonder dat hier een fysieke donor aan te pas komt.

– Presentaties: Bij de verkoop van een product kan het enorm overtuigend werken wanneer mensen het product ook fysiek vast kunnen pakken of het kunnen ervaren. Dit is helaas niet altijd mogelijk; soms is het logistiek niet te doen of is het product simpelweg nog niet af. In dat geval kun je potentiele klanten in een VR omgeving kennis laten maken met je product.

– Gaming: Spellen komen pas echt helemaal tot leven wanneer je er midden in kunt staan. Dit is mogelijke met de komst van Virtual Reality.

 

Meer weten over Extended Reality?
Boek nu onze Inspiratiesessie XR!

Bekijk de inspiratiesessie hier

Wie zijn MvR Academy en VrOwl?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven. Vanuit deze gedeelde passie is VrOwl als partner van MvR Academy aangesloten om trainingen te geven over Extended Reality (XR) wat een samenvoeging van Virtual-, Augmented- en Mixed Reality is.
VrOwl gaat al 7 jaar mee in de technologie en ontwikkelingen op het gebied van XR en hebben alle kennis in huis. Van concept tot creatie inclusief de distributie van de benodigde hardware. VrOwl creëert waarde in het speelveld tussen experience, technologie en innovatie.

In de spotlights
Meer weten over Extended Reality? Boek nu onze inspiratiesessie XR of neem contact met Koen op!
Bekijk de inspiratiesessie

Zij gingen je voor