Dé kennispartner van de digitale transformatie

Internet of Things (IoT)

 

IoT, Internet of Things of in het Nederlands: ‘het internet der dingen’ zie je veel voorbij komen, maar wat is het Internet of Things?

Het Internet of Things bestaat uit fysieke voorwerpen die zijn voorzien van sensoren en een internetconnectie. Voorbeelden van IoT  zijn huishoudelijke apparaten, auto’s en wearables zoals een sporthorloge. De laatste paar jaar zien we een enorme toename in het aantal apparaten met IoT functionaliteiten. Denk aan het via je telefoon instellen van je vertrektijd zodat je elektrische auto nog aan de lader verwarmt kan worden. Hierdoor hou je meer range over voor je reis.

Over Internet of Things

De industrie

Het Internet of Things is niet nieuw. In de industrie worden al jaren apparaten of voorwerpen voorzien van sensoren en een internetverbinding. Een voorbeeld hiervan zijn gasflessen. Door deze te voorzien van een sensor kan die zelf meten hoeveel gas er nog in de fles zit. Door deze gasfles ook op het internet aan te sluiten kun je van een afstand zien hoe vol de gasfles nog zit. Daarnaast kun je ook gemakkelijk bijhouden hoeveel gas er wordt gebruikt, waar de gasfles zich bevindt en of die wellicht toe is aan onderhoud. Door al deze data te combineren kun je je processen weer optimaliseren.

Hoe werken deze IoT apparaten?

  1. Ze leggen data vast middels sensoren – bijvoorbeeld de vochtigheid van de grond in je moestuin;
  2. Ze delen deze data middels een internetverbinding – de data wordt gedeeld met een computer;
  3. De data wordt verwerkt en omgezet in een actie– de sproeiers worden geactiveerd omdat de vochtigheid van de grond te laag is;
  4. Je kunt actie ondernemen door het combineren van alle beschikbare data – door de beschikbare data zie je dat een gedeelte van je moestuin niet voldoende water krijgt. Hier kun je je sproeiers op afstellen.

 

Gevaren van Internet of Things

Aan IoT zit ook een keerzijde. Zo is het belangrijk om de beveiliging van al deze apparaten goed op orde te hebben. Als een hacker kan zien hoeveel melk jij nog over hebt dan zal je daar waarschijnlijk niet wakker van liggen. Maar stel dat een hacker mee kan kijken met jouw babyfooncamera, dat is op zijn zachts gezegd geen fijne gedachten. Maar het kan nog erger. Stel dat een hacker een compleet stroomnetwerk plat kan liggen dan zijn de problemen niet meer te overzien.

 

 Concrete voordelen

  • Je kunt sneller en op afstand reageren op acute of toekomstige problemen;
  • Door de data van de IoT apparaten kunnen deze apparaten doormiddel van kunstmatige intelligentie zichzelf steeds optimaliseren;
  • Door de enorme hoeveelheden data kun je je processen verder optimaliseren omdat je inzicht hebt in de knelpunten;
  • Je kunt gemakkelijk je voorraad managen en tracken, dit resulteert in lagere voorraadkosten;
  • Door voortijdig kapotte machines of onderdelen te detecteren creëer je een veiligere werkomgeving voor je medewerkers;
  • Omdat je je winkel- of klantervaring kunt optimaliseren krijg je verhoogd dit de klanttevredenheid.

 

Wie zijn MvR Academy en Internet of Things Nederland?

MvR Academy is een bedrijf dat is ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven.
Internet of Things Nederland heeft IoT in de kinderschoenen zien opkomen tot het onmisbare wat het momenteel is. In de jaren van exponentiële groei heeft Internet of Thins Nederland organisaties voorgelicht en advies gegeven over de inzet en de gevolgen.

In de spotlights
Er is nog veel meer! Meer weten over IoT en hoe je het kan toepassen? Meld je aan voor onze inspiratiesessie Internet of Things of neem contact met me op!
Bekijk de inspiratiesessie

Zij gingen je voor