Dé kennispartner van de digitale transformatie

Robotic Process Automation (RPA)

De afkorting RPA staat voor robotic process automation. Nu denken de meeste mensen bij het woord robot aan een fysieke robot maar niks in minder waar. In het geval van RPA gaat het om een software robot. Dit betekent dat de computer als robot dient. Op deze manier kunnen de handelingen die een mens op de computer uitvoert, worden uitgevoerd door een software robot. Vandaag de dag worden deze robots al veel gebruik voor bijvoorbeeld administratieve processen of binnen financiële afdelingen. Het gaat hier vaak om zogeheten bulkprocessen. Dit zijn processen die regelmatig terugkomen en veel tijd vragen van een afdeling. Een voorbeeld hiervan is het verwerken van facturen. Dit kan zeer tijdrovend zijn en bestaat voor een groot gedeelte uit dezelfde handelingen. Door deze handeling over te dragen aan de software robot neem je deze weg van de medewerkers en hierdoor hebben medewerkers tijd voor andere werkzaamheden.

De 5 voordelen van RPA

Er zijn grote voordelen aan RPA, dit is ook waarom deze technologie momenteel een enorme vlucht aan het maken is. Robotic Process Automation kan simpelweg een aantal dingen die wij niet kunnen.

  1. Tijdbesparend
  2. Accuraat
  3. Kostenbesparend
  4. Hogere kwaliteit
  5. Betere wendbaarheid
Tijdbesparend
Accuraat
Kostenbesparend
Hogere kwaliteit
Betere wendbaarheid

Tijdbesparend – Een botje kan dus taken van jou overnemen, vooral taken die je veelvoudig uit moet voeren. Hier zijn ze gek op! Waar wij vol goede moed naar ons werk gaan en (hopelijk) na een uur of 8 het werk weer mogen neerleggen is een botje pas net opgewarmd. Een robot werkt namelijk 24-7 zonder blikken of blozen aan een stuk door. Kun je nagaan wat er voor werk verzet kan worden wanneer je er een aantal robot collega’s naast zet!

Accuraat – Een foutje of typo is snel gemaakt, misschien ben je er zelfs al wel een tegengekomen in de bovenstaande tekst. Voor de leesbaarheid niet zo’n ramp, maar wat nou als dit in de boekhouding een ‘nulletje’ te veel of te weinig is? Omdat een robot alleen maar kan en doet wat hem geleerd is zullen dit soort knullige foutjes er niet meer insluipen.

Kostenbesparend – ‘het vreet geen brood’ in dit geval dus letterlijk. Tuurlijk behoeft ook een digitale assistent af en toe aandacht om te kijken of alles nog loopt zoals je wil. Het mooie is echter dat hij geen loon wil hebben en geen pauze wil. Daarnaast is de techniek al zo ver dat bepaalde elementen als blokken hergebruikt kunnen worden om zo een nieuwe robot te bouwen.

Hogere kwaliteit – Het elimineren van kleine foutjes betekend vanzelfsprekend een hoge kwaliteit. Daarnaast heb je meer tijd over voor innovatie of procesverbetering.

Betere wendbaarheid – Met het inzetten van robots kan je meer taken aan en ben je dus wendbaarder om andere taken op te pakken. Daarnaast kan je ‘gedeeltes’ van je digitale assistent hergebruiken voor een nieuwe digitale assistent die weer andere taken kan uitvoeren.

Aan welke criteria dient een proces te voldoen? 

Om een proces te vinden dat geschikt is voor RPA zijn er verschillende criteria waar een proces aan dient te voldoen: 

 

  • Gebaseerd op regels Dit houdt in dat er van tevoren gedefinieerd kan worden wat de robot moet doen. Dus in geval van scenario A doet de robot deze handeling en in het geval van scenario B doet de robot deze handeling.  
  • Repetitief  Dit wil zeggen dat het proces telkens op dezelfde manier aangepakt dient te worden. 
  • Onregelmatige hoeveelheden werk Wanneer er grote pieken en dalen zitten in de hoeveelheid tijd dat een afdeling bezig is met een proces dan kan dit tot problemen leiden. Denk hierbij aan onder- of overbezetting en de hierbij komende dure overuren. Door deze processen uit te laten voeren door een robot scheelt dit aanzienlijk in de kosten.  
  •  Bulk processen De kosten van een robot worden het snelst terugverdiend wanneer het proces bestaat uit grote hoeveelheden. Hier kan de robot namelijk veel werk uit handen nemen van de medewerkers.  
  •  Gevoelig voor menselijke fouten  Een software robot, maakt, wanneer deze goed is ingesteld eigenlijk geen fouten. Dit komt omdat de robot exact doet wat hij van tevoren heeft geleerd en als dit niet lukt dat geeft die een foutmelding en gaat die door met zijn volgende werkzaamheden. Hierdoor zal een robot geen menselijke fouten maken als verkeerde berekeningen en verkeerd overtypen etc. 

Wie zijn MvR Academy en MvR Digital Workforce?

MvR Academy en MvR Digital Workforce zijn bedrijven die zijn ontstaan vanuit MvR & Partners, wat al jaren een betrouwbare ondersteunende partner is van de publieke sector. De passie voor digitalisering en technologische ontwikkelingen heeft ervoor gezorgd dat MvR een Academy heeft opgericht om individuen en organisaties kennis op dit vlak mee te geven.
MvR Digital Workforce is ontstaan vanuit de filosofie dat iedere medewerker een eigen robot naast zich zou moeten hebben.
Zij helpen organisaties bij het bepalen van hun digitale strategie en specialiseren zich in het ontwikkelen en inzetten van digitale assistenten. Zij doen dit met praktische toepassingen van AI, RPA en Data. Ze adviseren, ontwikkelen en leveren kant en klare digitale assistenten as a service.

In de spotlights
Benieuwd welke processen u uit handen kan geven aan RPA? Boek dan nu onze inspiratiesessie "De komst van de Digital Workforce" of neem contact met Koen op.
Bekijk de inspiratiesessie

Zij gingen je voor